Strip_2.jpg

Vad är ”slow meat”?

Hur skiljer sig Träskkulla Ekobeef ”slow meat" sig från övrigt kött?

  • Våra kor lever i en stressfri miljö där de verkligen hinner dofta på blommorna och leva ut sitt naturliga beteende.

  • God djuromsorg innebär att biffdjuren tas väl omhand och har en lugn och naturlig miljö ända från kalvning till slakt.

  • Korna äter enbart gräs på bete under sommaren och konserverat gräs från egen odling under vintern. Det gör att omega 3 och omega 6 halterna hålls i bra balans vilket ger ett hälsosammare kött.

  • Djuren har vuxit långsamt vilket ger en bättre köttsmak och mörning. De har över 30 procent längre tillväxttid än andra djur.

  • Vårt kött hängmöras minst sju dagar innan styckning och packning. Mörningsprocessen fortgår i vakuumförpackningen ända tills den öppnas eller fryses.

  • Vår odling och djurhållning är ekologisk vilket ger en klimatsmart produktionskedja som dessutom är fri från skadliga kemikalier. Tack vare bra mat och mycket utevistelse håller sig våra djur friska vilket gör att vi inte behöver använda antibiotika.

  • Målsättningen är att ge ett mört kött, god smak och samtidigt erbjuda det hälsosammaste köttet som finns att tillgå.

Vi har för närvarande cirka 200 djur på gården och slaktar kontinuerligt varannan vecka. Den egna produktionen räcker för närvarade inte till för att täcka efterfrågan vilket gör att vi köper in slaktdjur från utvalda gårdar som har samma uppfödningsprinciper som oss. Vi garanterar samma köttkvalitet som vårt eget.

Köttkonsumtion och koldioxidutsläpp

Bild

Idag pratas det mycket om att vi borde minska både köttkonsumtion och koldioxidutsläpp. Enligt Världsnaturfonden WWF är inhemsk betesköttproduktion det mest miljövänliga alternativet när man vill äta nöttkött. Betesköttproduktion är den nötköttproduktion som producerar minst CO2 per kilogram kött.

Vi deltar i det nationella Naseva-hälsokontrollprogrammet vars målsättning är att dokumentera och följa upp kvalitetsinformation och djurhållningsrutiner. Programmet innebär att en veterinär gör årliga besök på gården. 

All slakt sker i grannbyn Kållby på det småskaliga slakteriet Tajma där Träskkulla Ekobeef också är en av delägarna.

Träskkulla ekobeef producerar och marknadsför ekologiskt nötkött. Träskkulla ekobeef är ett EU-ekologiskt certifierat jordbruk i Lövö, Pedersöre.

Vill du veta mer om vårt kött och våra produktionsmetoder så berättar vi gärna. Slå en signal på 040 585 2422 eller skicka e-post till info@ekobeef.fi

Skärmavbild 2020-04-15 kl. 15.16.56.jpg