Lyxig fredagstacos gjord på
Träskkulla Ekobeefs kryddstekta ekoflakes
Av Mattias Åhman, årets kock 2017
Kryddstekta ekoflakes med kålsallad, tomatröra med sting, syrad rödlök, yoghurtsås och fetaost i sotad tunnbröd.
Rececpt för 4 personer
EKOFLAKES
700g Tender ekoflakes
6 msk olja
2 tsk korianderfrön
2 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 msk soja
svartpapper
salt
1 kruka koriander
Hacka koriander fint. Blanda alla ingredienser väl i en skål förutom salt, svartpeppar och koriander. Låt köttet stå i rumstemperatur tills alla tillbehör är klara. Hetta upp en stekpanna (med stor diameter) till rykande varm. Bred ut köttet jämnt i den rykande stekpannan och låt steka i ca 2 minuter utan att röra om, rör sen om så kött flagorna separeras och stek ytterligare köttet i ca 2 minuter till eller tills fin färg. Lägg köttet i en skål och tillsätt den skurna koriandern och smaka av med salt och peppar enligt smak och tycke.
KÅLSALLAD
200g vitkål
2 msk vinäger
2 msk olivolja
½ kruka persilja
salt
Strimla vitkålen tunt med kniv eller med osthyvel och lägg i en skål. Hacka persilja fint. Tillsätt alla ingredienser i skålen med kålen och tillsätt lite salt, massera kålen ordentligt så kålen mjuknar och börjar vätskas. Häll av vätskan och smaka av med eventuellt mera salt.
TOMATRÖRA MED STING
150g cocktailtomat
1 st rödlök
½ st paprika
1 st liten röd chili
½ st citron
2 msk olivolja
svartpeppar
salt
Skär cocktailtomaterna på hälften och lägg i en skål. Skala och finhacka rödlöken, dela paprikan och skär bort det vita i mitten och tärna smått (ca ½ cm). Dela chili på längden, ta bort kärnorna och skär till fina små tärningar. Lägg alla ingredienser på tomaterna i skålen och pressa över saft från en halv citron och blanda om. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
SYRAD RÖDLÖK
2st rödlök
1 dl vinäger
1 dl socker
1 dl vatten
Koka upp (lagen) vinäger, socker och vatten i en kastrull. Skala och skär rödlöken i tunna ringar, använd gärna en mandolin om en sådan finns i hemmet. Lägg löken i lagen och låt den koka upp, när löken kokat upp dra kastrullen till sidan och låt svalna. Den syrade löken håller väldigt länge i kylskåp så koka gärna en större sats åt gången.
YOGHURTSÅS
1 burk grekisk yoghurt
1 tsk salt
1 st lime
1 tsk paprikapulver
1 knivspets cayennpeppar
½ kruka persilja
salt
Lägg yoghurt i en skål. Riv zest från en lime och tillsätt i yoghurten, pressa även i limejuicen. Finhacka persilja. Tillsätt persilja, paprikapulver och cayennpeppar i yoghurten och smaka av såsen med salt enligt smak.
FETAOST OCH BRÖD
1 st burk favorit fetaost alt. annan god ost
8 st stora tacobröd alt. annat gott tunt bröd
Hetta upp en stekpanna utan olja, lägg i ett bröd i taget och låt få färg. Det tar inte många sekunder i stekpannan. Fyll sedan brödet med fyllningarna och smula över fetaosten. Klar för att ätas!
TIPS
Denna rätt funkar även utmärkt att äta kall t.ex. går det fint att ute i pulkabacken eller på en picknick. Gör färdiga tunnbrödsrullar och rulla in i aluminiumfolie eller smörpapper.
Lycka till i köket!
Mattias Åhman